Actualitate

Omul lui Băsescu de la STS a părăsit sistemul, la cerere, după 12 ani: Generalul Marcel Opriş, trecut în rezervă

Trecerea în rezervă a unuia dintre cei mai longevivi şi controversaţi şefi al unui serviciu secret, generalul Marcel Opriş – şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), a stârnit reacţii. Jurnalista Sorina Matei a avut o reacţie virulentă pe pagina ei de Facebook, la scurt timp după ce preşedintele Iohannis a semnat decretul trecerii în rezervă a şefului STS. Opriș a fost trecut în rezervă la solicitarea sa. El a fost numit în funcția de director STS, cu rang de secretar de stat, de Traian Băsescu în 7 decembrie 2005.

“O veste extraordinară. Generalul Marcel Opriş, şeful STS, a fost trecut în rezervă. După 12 ani, aceast terifiant personaj din fruntea unei structuri militare importante a statului român, protectorul lui Sebastian Ghiţă şi nu numai trebuie să dea mai multe răspunsuri în faţa organelor judiciare. Justiţia în cazul Marcel Opriş trebuie să-şi facă datoria. Ca şi în cazul Florian Coldea”, susţine Sorina Matei.

Considerat unul dintre cei mai puternici oameni din România, un personaj care a făcut parte din “Binom”, Marcel Opriş a fost cosiderat omul de casă al fostului preşedinte Traian Băsescu, el fiind acuzat că ar fi ajutat la fraudarea alegerilor prezidențiale din 2009.

Opriş a fost avansat în grad de Traian Băsescu de trei ori în doar şase ani: general-maior (cu două stele) la 23.12.2006, general-locotenent (cu trei stele) la 1.12.2008 şi general cu patru stele la 30.11.2011. Mai mult, tot prin decret prezidenţial, Opriş a fost decorat în decembrie 2010 de către Băsescu cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de ofiţer, pentru „rezultatele remarcabile obţinute în organizarea şi coordonarea STS”.

Din cauza unor afaceri controversate, derulate din postura de şef al STS, generalul Marcel Opriş a fost cercetat în trei dosare penale pentru implicarea instituţiei pe care o conduce în procesul electoral din 2009, dar şi pentru că STS a atribuite în mandatul său o serie de licitaţii şi contracte dubioase unor firme la care soţia sa era angajată.

De subliniat că între 1982-1989 Marcel Opriş a fost – conform propriilor însemnări – “şef autostaţie radiodifuziune la UM 02487 Bucureşti”. Practic,  Opriş conducea chiar unitatea militară care se ocupa cu “război psihologic şi asigurare cu tehnică de propagandă şi cultură – televizoare, aparate radio, amplificatoare de putere, magnetofoane – pentru întreg MApN”. Din dosarul “Revoluţiei” reiese că autospeciale de la unitatea condusă de Marcel Opriş au fost trimise în 21 decembrie 1989 în Piaţa Palatului, la mitingul care a declanşat căderea lui Ceauşescu.

Din 2006 până în prezent, averea lui Marcel Opriș a explodat. Dacă la numirea în fruntea STS Opriş avea un apartament în București pe numele soţiei, la doar un an după, generalul a cumpărat 3,4 ha. teren la Podu Dâmboviței (jud. Argeș), iar peste încă un an, a mai cumpărat încă 25 ha. de teren în aceeaşi localitate și încă 450 mp de teren intravilan la Bragadiru. Ulterior, în 2009 a mai achiziţionat un apartament de la Eforie. Declaraţiile de avere ale generalului Opriş mai arată că în perioada 2006-2009 acesta a economisit în trei conturi bancare suma de aproape 135.000 de euro.

 

To Top