Actualitate

Personaj-cheie din Coreea de Nord, dezertat în SUA: „Kim Jong-un nu va rezista un an cu aceste sancțiuni”

Fostul om-cheie al dictatorului de la Phenian în afacerile financiare externe, care a dezertat în SUA, Ri Jong-ho, este de părere că preşedintele Kim Jong-un nu va rezista nici măcar un an în condițiile deteriorării relațiilor comerciale cu China.

“Sancțiunile impuse de Casa Albă sunt la un nivel istoric. Niciodată înainte regimul din Coreea de Nord nu s-a confruntat cu sancțiuni atât de dure. Nu știu dacă țara va rezista un an cu aceste sancțiuni. Coreenii vor muri”, a spus Ri Jong-ho.

Aceeaşi sursă a declarat că provocările Phenianului reprezintă nevoia disperată de a redeschide dialogul diplomatic cu SUA: “Chiar dacă îndreaptă rachetele spre SUA și face declarații provocatoare, liderul coreean are nevoie disperată de relații cu Washingtonul”.

Ri Jong-ho a explicat că Kim Jong-un vrea să rămână la putere cât mai mult timp, iar pentru asta este conștient că are nevoie de relații bune cu SUA.

Ri Jong-ho a explicat că și relațiile Phanianului cu Beijingul sunt într-o stare jalnică, după ce Kim Jong-un i-a îndepărtat pe unchiul său Jang Song-thaek și pe ceilalți lideri apropiați de China. El a mai explicat că dictatorul nord-coreean a început să urască China după ce președintele Xi Jinping a vizitat Seulul înaintea Phenianului. “Atunci, Kim Jong-un i-a înjurat pe chinezi și pe președintele lor”, a mai spus sursa citată.

To Top