Actualitate

”Pinalti” – denunțătorul şi salvatorul lui Blaga

Călin Budișan, avocatul clujean cel care a obținut achitarea lui Vasile Blaga susţine că achitarea clientului său a survenit deoarece dosarul a fost construit pe poveștile lui Gheoghe Ștefan, care s-a încurcat în propriile lui afirmații pe care judecătorul nu le-a crezut.

Avocatul Budișan spune că în dosar au fost audiați 15 martori, însă numai trei – printre care şi Gheorghe Ştefan au confirmat varianta DNA. Surprinzător, chiar ”Pinalti” n-a avut o versiune constantă şi coerentă, fiind audiat de trei ori, și tot de atâtea ori declarațiile sale fiind diferite.

Călin Budișan a declarat că întreaga construcție a DNA din acest dosar a fost una necredibilă. ”In expunerea stării de fapt DNA a pornit de de la redarea unei idei fără niciun fel de relevanță asupra infrațiunii reținute în sarcina lui Vasile Blaga, dar care are rolul de a crea în starea de fapt un context care să permită și să creze premisele necesare pentru organele de urmărire penală, să îl atragă în contextul infracțional și pe Vasile Blaga în calitate de coautor”, a declarat avocatul clujean.

El a subliniat că Gheorghe Ştefan s-a încurcat în declaraţii de mai multe ori, de unde a rezultat că “pretinsa influență a traficat-o singur, fără nicio înțelegere cu Vasile Blaga, fără a discuta cu acesta”.

Judecătorul care a dispus achitarea lui Blaga nu a fost convins de probele adunate de DNA, adică de denunțul și declarația lui ”Pinalti” şi a lui Dan Grigoriu, om de încredere al liderului de atunci al PDL Piatra Neamț.

Astfel, Gheorghe Ştefan a declarat că i-a dat bani lui Blaga, de trei ori, în anii 2009 și 2010. Dan Grigoriu, prezent la darea banilor, afirmă că sumele au fost plătite în 2012. Seria aceste inexactități a continuat, în sensul că Gheorghe Ştefan a spus că a dat banii în sediul PDL din Modrogan 22, la biroul lui Blaga de la etajul 1, însă  Dan Grigoriu l-a contrazis de trei ori.

”Dan Grigoriu spune că s-a întâlnit cu Blaga, la clădirea din Modrogan 1, după care banii i-ar fi predat unei secretare din clădirea de pe Modrogan 22. Apoi, în a doua declarație spune că s-a văzut cu Blaga în clădirea de pe Modrogan 1, iar banii i-a dat tot acolo, unei secretare care avea biroul un etaj mai sus. A treia declarație, cea din fața judecătorului, Dan Grigoriu arată că s-a întâlnit cu Blaga la parterul clădirii din Modrogan 22, și banii i-a dat tot acolo, unei alte secretare care avea birou un etaj mai sus”, a explicat avocatul Călin Budișan.

Dacă cei doi martori susțin că au fost împreună la sediul PDL, unde lăsau plicurile cu bani, cel de-al treilea martor, Sebastian Telbisz a avut altă versiune. ”După ce ajungeam la București, la sediul PDL din strada Modrogan, eu așteptam în mașină circa 15-20 de minute, timp în care Grigoriu Dan intra singur în clădire având asupra sumele de bani și revenea fără a mai avea banii asupra sa”.

Conform DNA PLoieşti, Gheorghe Ştefan ar fi intervenit pe lângă Vasile Blaga, pentru a-l numi în funcția de director la Teletrans SA, pe un anume Horia Hăhăianu. În schimbul acestei numiri, Hăhăianu ar fi fost de acord să încheie contracte cu societatea Romsys SA, un comision din aceste contracte, de peste 2.000.000 euro ajungând la Gheorghe Ştefan. Din acest bani el ar fi dat PDL și lui Blaga suma de 700.000 de euro.

To Top