Actualitate

Poliţistul-pedofil şi seful IGPR decorați de Băsescu în 2012 pentru „Bărbăţie şi Credinţă” la propunerea fostului şef IGPR, Petre Tobă

Actualul șef al Poliției Române, Bogdan Despescu, cât și poliţistul-pedofil Eugen Ion Stan au fost decorați de Traian Băsescu în 2012,  în perioada Guvernului USL Ponta 1, la propunerea fostului ministru Ioan Rus și cu acceptul fostului director al IGPR, chestorul Petre Tobă, pentru fapte de „vitejie” din iarna 2011-2012.

 

Decretul nr. 472 din 5 iulie 2012, publicat în Monitorul Oficial 462 din 9 Iulie 2012 demonstrează că poliţistul-pedofil Stan Ion Eugen (poreclit de colegii de la BPR “Violatorul”) a fost decorat cu “Medalia Bărbăţie şi Credinţă clasa a III-a, cu însemn pentru civili” în aceeaşi zi, şi pe aceeaşi listă, cu actualul şef al IGPR, Bogdan Despescu.

Pe acelaşi decret de decorare se regăseşte şi actualul şef al dânsului şi al IGPR, Bogdan Dumitru Despescu, care la aceeaşi dată a trecut prin acelaşi fitru (Ioan Rus/Petre Tobă) şi a primit decoraţia “Ordinul Bărbăţie şi Credinţă în grad de Ofiţer, cu însemn pentru civili”.

Decorarea a fost făcută la propunerea ex-ministrului de Interne Ioan Rus, la două luni după instalarea Guvernului USL Ponta 1, în iulie 2012. Decretul respectiv este semnat de preşedintele Traian Băsescu şi contrasemnat de ex-premierul Victor Ponta.

La momentul decorării, Despescu fusese de două luni mutat de Ioan Rus, tot la propunerea lui Petre Tobă, de la IPJ Prahova la IPJ Buzău.

Ca atare, Petre Tobă trebuie sa ofere lămuriri privind aceste selecţii pe care le-a făcut, propus şi înaintat mininstrului MAI, având în vedere că el cunoaştea bine IGPR, fiind vreme de 66 de luni la comanda instituţiei.

Trebuie spus că in 2015, după ce a părăsit funcţia de ministrul de interne în urma unei urmăriri penale într-o speţă lăsată în nelucrare, Tobă l-a lăsat la comanda IGPR, pe omul în care avea încredere: Bogdan Despescu. Acesta a fost numit la şefia IGPR de ex-premierul Dacian Cioloş chiar la propunerea și selecția ministrului de interne de la acea vreme, Petre Tobă.

Petre Tobă a fost audiat, azi, în calitate de martor, de magistraţii instanţei supreme în dosarul în care Sebastian Ghiţă este judecat pentru dare de mită, spălarea banilor, cumpărare de influenţă, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

Tobă a declarat la finalul audierilor că a răspuns la toate întrebările procurorilor şi a adus lămuriri legate de modalitatea de numire în funcţie a fostului şef al Poliţiei Prahova Viorel Dosaru, judecat în acest dosar pentru luare de mită, trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului.

Chestionat despre relaţia sa cu Sebastian Ghiţă, fostul şef al IGPR a spus: „Nu pot spune că am avut o relaţie cu Sebastian Ghiţă. Au fost câteva întâlniri în format oficial, în calitatea dânsului de parlamentar în parlamentul României”.

În acest dosar, procurorii DNA Ploieşti i-au trimis în judecată în 29 iunie 2016 pe fostul deputat Sebastian Ghiţă, pe procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, pe fostul şef al IJP Prahova, Viorel Dosaru şi pe fostul şef al DGA Prahova, Constantin Ispas.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Ploieşti, între luna iunie 2013 şi primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză în care se făceau cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe căi, printre beneficiarii acestor informaţii nedestinate publicităţii fiind şi fostul deputat Sebastian Ghiţă.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau să fie luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să facă urmărirea penală. În schimbul informaţiilor pe care le-a obţinut, Sebastian Ghiţă ar fi promis, şefului IJP Prahova, Viorel Dosaru, că îl va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere, şi ar fi acordat procurorului Liviu  Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale, susţineau anchetatorii.

To Top