Actualitate

PREMIANŢII FĂRĂ PREMII: Medicul Cristian Remus Hârşan a ales să vindece suferinţa în Valea Jiului

Sâmbătă, 5 mai, începând cu ora 11.00, în Piaţa Victoriei din Centrul Devei va avea loc cea de-a 134-a ediţie a proiectului “Premianţii fără premii”. Cu această ocazie în centrul atenţiei se va afla medicul Cristian Remus Hârşan, un român remarcabil din Valea Jiului care a refuzat oferte de lucru de la spitale de renume din afara României pentru a-şi trata conaționalii. Aşadar, dacă aveţi drum pe la Deva, vă invităm în fiecare sâmbătă să fiţi parte a unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere adevăratele valori ale României.

Cristian Remus Hârşan este un medic roman, cu o poveste remarcabilă, care de curând a trebuit să o ia de la zero.

Ani de zile a privit moartea în ochi, a învăţat şi s-a specializat în medicină de urgenţă în cele mai grele teatre de război, dar România l-a „tras” înapoi. Şi, pentru că în sistemul sanitar românesc specializările lui nu aveau valoare profesională, a trebuit să înveţe, să strângă din dinţi şi să o ia de la capăt.

Cristian este din Vulcan, dar mai bine de doi ani a trăit în teatrele de război din Irak,  Afganistan și Kurdistan pe care le-a considerat oportunităţi excelente de a practica medicina de urgenţă şi de a se perfecţiona în acest domeniu.

Era conştient că în ţară nu are cum să capete o experienţă consistentă, mai ales că era singurul doctor la peste 2.000 de oameni.

Cristian este medic generalist, înregistrat cu drept deplin de practică în Anglia, Irlanda, Scoţia, Țara Galilor, Australia, Africa de Sud, recunoscut de armatele Statelor Unite și Marii Britanii şi face parte din Colegiul Medicilor din Marea Britanie.

Acolo, la mii de kilometri depărtare, era într-o permanenţă luptă cu secundele. Treaba lui era, în principal, să stabilizeze pacienţii răniţi, împuşcaţi sau care sufereau alte traume, pentru a fi transportaţi pentru investigaţii de specialitate în bazele din Kandahar, unde existau RMN-uri, CT-uri, aparatură de chirurgie.

A decis, la un moment dat, că a stat destul printre străini, mai ales că sufletul îi era măcinat de dorul de ţară, de familie, şi a decis să se întoarcă acasă. Asta deşi în Afganistan salariul său din partea Armatei SUA era cuprins între 8.000 şi 10.000 de dolari pe lună. Dar, spune Cristian, „banii nu sunt totul”.

„Dorul de casă, de cei dragi, te macină, mai ales de sărbători”, spune medicul Cristian Remus Hârşan.

Aşa că a lăsat în urmă confortul material ca să profeseze la el în ţară, în Valea Jiului.

A aflat însă pe pielea lui că ceea ce este valabil oricunde în lume, în România nu are valoare.

Practic, experienţa lui profesională, calificările, erau nule în sistemul nostru sanitar. În cele din urmă a reuşit!

După nenumărate încercări, să se angajeze la Spitalul din Vulcan ca medic cu competenţe limitate – adică pe orice reţetă sau act medical era nevoie de parafa unui medic cu drept de practică în România.

Dar, după doar câteva luni, a fugit mâncând pământul încercând să găsească un mediu apropiat de normal în care să profeseze medicina. N-a plecat departe, ci doar până la Spitalul Municipal Lupeni, unde a fost primit cu braţele deschise.

Nu a putut profesa până nu s-a specializat şi în România. Acum este medic la Lupeni. A ales o specializare care să îl ţină permanent „în priză”, pentru că nu poate trăi decât la intensitate maximă.

Aşadar, sâmbătă, românii au ocazia să-l privească în ochi pe medicul Cristian Remus Hârşan şi să-i spună un simplu “Mulţumesc!” acestui român care a ales să-şi slujească semenii din ţara unde s-a născut.

Despre proiectul „Premianţii fără premii”

Proiectul a pornit de la idea că “e vremea să facem ceva” şi se vrea a fi o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre autentice.

Premianţii fără premii sunt oamenii din toate categoriile sociale, a căror muncă este de folos tuturor. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor: artişti, inventatori, meşteşugari şi alţii care ne arată că frumosul şi utilul sunt aici, lângă noi.

Proiectul îşi propune să scoată românii în stradă, însă nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi celor care, prin munca lor, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie.

Astfel, în fiecare sâmbătă românii din toate colţurile ţării şi ale globului sunt invitaţi în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal, totdeauna fix de la ora 11.00, pentru a se întâlni români de valoare, oameni care prin munca şi strădaniile lor face ca România să existe.

 

 

To Top