Actualitate

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, băgat într-un mega dosar de corupţie

Poliţia israeliană a anunţat luni că interoghează şase persoane bănuite de corupţie în legătură cu un acord cu Germania în valoare de două miliarde de dolari în domeniul apărării navale, transmite Reuters. Între cei şase, care sunt suspectaţi de mită, fraudă şi evaziune fiscală, se numără atât personalităţi publice, cât şi persoane particulare, a menţionat purtătoarea de cuvânt a poliţiei, Luba Simri.

În noiembrie 2016, procurorul general Avichai Mandelblit a ordonat o anchetă preliminară referitoare la acord după ce a primit “informaţii noi” despre acest caz. La sfârşitul lui februarie, acesta a deschis o anchetă penală cu privire la acordul de achiziţie a celor trei submarine de producţie germană, pe baza informaţiilor strânse de poliţie. Un comunicat al Ministerului Justiţiei din Israel a menţionat explicit că premierul Benjamin Netanyahu nu este considerat suspect în respectivul stadiu. Semnele de întrebare legate de acordul din 2016 au apărut după ce s-a aflat că avocatul premierului israelian reprezintă şi interesele filialei locale a concernului german ThyssenKrupp Marine Systems, cu care executivul a semnat un contract pentru construirea şi livrarea a trei submarine. În centrul acestui caz se află întrebarea dacă Netanyahu a ştiut că avocatul său personal, David Shimron, avea legături cu Thyssenkrupp. Potrivit unor relatări, Netanyahu ar fi insistat pentru încheierea acordului în pofida obiecţiilor ridicate de responsabili militari.

În iunie, revista germană “Der Spiegel” a relatat că vânzarea celor trei submarine cu capacităţi nucleare a primit girul Consiliul Naţional pentru Securitate şi că autorităţile au inserat în contract o clauză de anulare dacă acuzaţiile de corupţie se dovedesc justificate. Vizat de acuzaţii de corupţie şi în alte dosare, premierul israelian Benjamin Netanyahu a apărat acordul, declarând că “întărirea securităţii statului Israel a fost singurul meu considerent în achiziţionarea acestor submarine”.

Conform oficialităţilor israeliene, acordul-cadru de achiziţionare a celor trei submarine noi a fost aprobat de guvern la 26 octombrie 2016, iar preţul tranzacţiei se ridică la aproximativ 1,5 miliarde USD. Precizăm că în prezent armata israeliană are în dotare cinci submarine de fabricaţie germană.

To Top