Actualitate

Premiul Nobel pentru Fizică acordat pentru detectarea undelor gravitaționale

Cercetătorii americani Rainer Weiss, Barry Barish şi Kip Thorne au câştigat Premiul Nobel pentru Fizică pe 2017 pentru “contribuţia lor decisivă la realizarea detectorului LIGO şi în observarea valurilor gravitaţionale”, a anunţat Comitetul Nobel, reunit marţi, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Cei trei au câștigat premiul Nobel pentru descoperirea undelor gravitaționale, valuri în țesutul spațiului, care au fost anticipate pentru prima dată de Albert Einstein acum un secol. După studii îndelungate, cei trei au observat că între două găuri negre, undele gravitaționale ar putea fi detectate prin întinderea și contractarea spațiului și a timpului.

Rainer Weiss a primit o jumătate din premiul de 935.04 euro, în vreme ce Kip Thorne și Barry Barish vor împărți restul.

Alătui de cei trei a mai lucrat şi fizician scoțian Ronald Drever, care însă a murit în martie, la mai puțin de 18 luni după ce au fost detectate pentru prima oară undele gravitaționale, însă el nu a fost recompensat deoarece premiul Nobel nu este acordat postum.

În 2016, Premiul Nobel pentru Fizică le-a revenit echipei britanice, formate din fizicienii David Thouless, Duncan Haldane și Michael Kosterlitz, pentru descoperiri teoretice legate de stările topologice ale materiei.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inventatorului dinamitei, inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), conform testamentului său.

Potrivit tradiției, premiile Nobel vor fi înmânate în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

To Top