Actualitate

Proiect de lege: condamnaţii penal pot face parte din Guvern dacă au fost reabilitaţi

Guvernul pregăteşte un proiect de lege care ar permite persoanelor care au suferit condamnări penale să poată face parte din Guvern dacă au fost reabilitate. Proiectul vine în urma deciziei CCR care spune că “pot deveni miniştri persoanele reabilitate, amnistiate sau dacă fapta pentru care au suferit o condamnare a fost dezincriminată”.

Potrivit proiectului, pot face parte din Guvern persoanele care „ nu au suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea”. Legea 90/2001, aflată acum în vigoare, se spune că pot deveni miniştri persoanele care „nu au suferit condamnări penale”. Actuala lege interzice ocuparea unei funcţii în Guvern şi pentru cei aflaţi în incompatibilitate, ceea ce în noul proiect de lege nu se regăseşte.

În proiectul Guvernului, pot fi membri ai Guvernului persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

a) au cetăţenia romana şi domiciliul în ţară;

b) se bucură de exerciţiul drepturilor electorale;

c) nu au suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.

Proiectul abrogă Legea 90/2001 care nu i-a permis lui Liviu Dragnea să devină premier. Avocatul Poporului a sesizat CCR pe această lege pe 5 ianuarie 2017, a doua zi după învestirea Guvernului Grindeanu. Victor Ciorbea a spus că actul normativ este discriminatoriu şi a reclamat „lipsa de previzibilitate a sintagmei “nu au suferit condamnări penale”.

Decizia Curţii Constituţionale pe această temă a fost amânată de patru ori. Într-un final, sesizarea Avocatului Poporului a fost respinsă, după cea de-a cincea şedinţă în care a fost dezbătută, în 4 mai. În motivarea deciziei, însă, CCR a arătat că interdicţia ca persoanele condamnate să facă parte din Guvern ar trebui să înceteze, conform legislaţiei în vigoare, în caz de reabilitare, dezincriminare sau amnistie.

„Apare cu evidenţă că, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, sintagma <<nu au suferit condamnări penale>> încetează să mai constituie o interdicţie la dobândirea calităţii de membru al Guvernului în ceea ce priveşte persoanele care cad sub incidenţa/sunt beneficiare ale unei legi de dezincriminare sau de amnistie sau care au fost reabilitate printr-o hotărâre judecătorească definitivă, persoane cu privire la care condamnarea penală încetează să mai producă efectele extrapenale prevăzute de lege Orice altă interpretare dată sintagmei <<nu au suferit condamnări penale>> din cuprinsul art.2 din Legea nr.90/2001 ar fi contrară literei şi spiritului Constituţiei”, se precizează în motivarea judecătorilor CCR.

 

To Top