Actualitate

Pus sub acuzare de DNA, primarul din Târgu Mureş reacţionează

Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureş, pus sub acuzare joi de DNA împreună cu un consilier, sub acuzaţia de complicitate la uzurparea funcţiei cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, săvârşită în formă continuată (9.198 de acte materiale), respinge acuzaţiile aduse şi consideră că este anormal ca activitatea sa şi a Primăriei să fie „murdărite”.

Într-un comunicat remis Agerpres, Dorin Florea susţine că semnarea de către consilierul său, Claudiu Maior, a unui număr de 9.198 de dispoziţii de plată s-a făcut în conformitate cu prevederile legale. „Potrivit articolului nr. 66 din Legea 215 din 2001, primarul are dreptul să înfiinţeze maximum patru posturi de consilieri în cabinetul primarului. În baza acestor dispoziţii legale a fost încheiat un contract de muncă cu Claudiu Maior prin care s-a stabilit în mod clar activitatea acestuia, inclusiv verificarea tuturor actelor, printre care şi a acestor dispoziţii de plată. Dovada îndeplinirii acestei activităţi s-a făcut printr-o semnătură pe fiecare dispoziţie de plată. O precizare foarte importantă care trebuie făcută pentru corecta informare a publicului este aceea că toate cele 9.198 de dispoziţii au fost verificate din punct de vedere al legalităţii atât de către Ministerul Finanţelor care a acceptat plata acestora, cât şi de Curtea de Conturi pentru toată perioada la care face referire comunicatul DNA. Nici Ministerul Finanţelor şi nici Curtea Conturi nu au invocat nelegalitatea acestor acte”, a precizat Dorin Florea în comunicat.

Acesta consideră că este anormal ca imaginea sa şi a Primăriei Târgu Mureş să fie „murdărite” şi îi acuză pe „aşa-zişii politicieni locali” că acţionează „prin delaţiuni şi atacuri murdare”.

Dorin Florea i-a asigurat pe locuitorii oraşului „că activitatea primăriei s-a desfăşurat cu responsabilitate” şi „că toată munca acestei instituţii a fost făcută cu onestitate şi dăruire”.

Conform DNA, Claudiu Sergiu Maior – fost viceprimar al municipiului Târgu Mureş, acum consilier al lui Dorin Florea, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de uzurparea funcţiei, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, săvârşită în formă continuată.

Potrivit DNA, în perioada 9 martie 2016 – 29 iunie 2017, Maior ar fi semnat 9.198 de ordine de plată ale Primăriei, fapt ce nu intra în atribuţiile sale legale de serviciu. Mai mult, DNA susţine că acesta ar avea o interdicţie definitivă şi irevocabilă de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică până ȋn martie 2019.

Procurorii mai spun că Dorin Florea a emis două dispoziţii (nr. 971/04.03.2016 şi nr. 1838/24.06.2016) prin care, cu nerespectarea Legii nr. 176/2010, i-a creat lui Maior cadrul necesar să efectueze acte ce implică exercitarea prerogativelor de putere publică, cu toate că se afla sub interdicţie. Conform DNA, în acest caz Dorin Florea ar fi încălcat art. 54 alin. 5 din Legea nr. 273/2006 care stipulează că „(…) instrumentele de plată se semnează de către contabil şi şeful compartimentului financiar-contabil”.

To Top