Actualitate

Raport OMS: Poluarea a ucis 7 milioane de oameni în 2016

Un raport publicat astăzi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS),  arată că în 2016 poluarea aerului din exterior a cauzat 4,2 milioane de decese, în timp ce poluarea aerului din gospodării, provocată de prepararea alimentelor cu ajutorul unor tehnologii şi carburanţi poluanţi, a cauzat aproximativ 2,8 milioane de decese în aceeaşi perioadă.

Peste 90% din totalul deceselor provocate de poluarea aerului se produc în ţările cu venituri mici şi medii, în principal cele din Asia şi Africa, urmate de ţările cu venituri mici şi medii din regiunea aflată în estul Mării Mediterane, Europa şi cele două Americi, arată raportul OMS.

“Poluarea aerului ne ameninţă pe toţi, însă persoanele cele mai sărace şi cele mai marginalizate se confruntă cu partea cea mai grea a acestei poveri. Este inacceptabil ca peste trei miliarde de oameni – cei mai mulţi dintre ei fiind femei şi copii – să respire în continuare fum mortal în fiecare zi prin folosirea unor sobe şi carburanţi poluanţi în casele lor. Dacă nu vom lua măsuri urgente în privinţa poluării aerului, nu ne vom apropia niciodată de îndeplinirea obiectivului ce vizează o dezvoltare sustenabilă”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS.

Documentul arată că aproximativ 24% din totalul deceselor la adulţi sunt provocate de boli cardiace, 25% din totalul deceselor provocate de accidente vasculare cerebrale, 43% din totalul deceselor cauzate de bronhopneumopatii obstructive cronice şi 29% din totalul deceselor provocate de cancer pulmonar.

 

To Top