Actualitate

Rectificare bugetară: mai mulţi bani la SRI şi Parchete, mai puţini la Transporturi, Comunicaţii şi Dezvoltare

Guvernul operează prima rectificare bugetară din acest an. Una pozitivă, zice Guvernul, cu încadrarea în deficitul de 2,96% din PIB. Datele oficiale arată că în primul semestru creșterea economică de 5.8% a condus, conform estimarilor Comisiei de Prognoză, la o creștere a PIB cu 21,9 miliarde lei.

Principalele diminuări operate de Guvern sunt la Ministerul Dezvoltării (-30% din buget, aproape 2 miliarde lei), Ministerul Transporturilor (-44%, peste 6,2 miliarde lei), Ministerul Comunicaţiilor (-59% din buget, 303 milioane lei), Ministerul Turismului şi Ministerul Educaţiei. Guvernul a anunţat că sumele tăiate de la unele ministere erau în principal pentru cofinanţarea proiectelor europene.

Banii luaţi de la aceste ministere se duc spre Ministerul Agriculturii, Ministerul de Interne, SRI, Parchetul General şi alte ministere. Astfel, Ministerul Agriculturii primeşte suplimentar 1,5 miliarde lei (+9%). Ministerul Sănătăţii – 207 milioane lei (+3%). MAI –  1,1 miliarde lei (+11%), Ministerul Finanţelor Publice – 4 miliarde lei (+22%), SRI – 300 milioane lei (+17%) , iar Parchetul General – 203 milioane lei (+20%).

Potrivit ministrului Ionuţ Mişa, o mare parte din sumele suplimentare alocate se vor duce la plata drepturilor salariale. Astfel, s-au asigurat fonduri suplimetare, dupa cum urmeaza:

 • la bugetele locale au fost 697,2 milioane lei pentru:
  • salariile profesorilor din învățământul preuniversitar – 350 milioane lei
  • centre persoane cu handicap – 89,2 milioane lei
  • insotitori persoane cu handicap – 110,9 milioane lei
  • programul cornul si laptele in scoli – 69,1 milioane lei
  • directiile de asistenta sociala si protectia copilului – 78 milioane lei
 • la Ministerul Sanatatii s-a asigurat suplimentar  suma de 431 milioane lei pentru plata personalului, in principal personalul medical din unitățile sanitare.
 • la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au fost asigurate suplimentar suma de 1,775 miliarde pentru schemele de plăți directe pe suprafata. Aceste sume vor fi asigura integral plata în avans, pentru înființarea culturilor în anul 2018. Totodata se va asigura cofinanțarea proiectelor depuse în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurala 2014-2020 finantate din FEADR.
 • la Ministerul Afacerilor Interne s-au alocat suplimentar 1,2 miliarde lei pentru:
  • asigurarea drepturilor salariale și de pensii ale polițiștilor
  • asigurarea mentenanței la elicopterele din dotare
  • achiziția de echipamente de protectie pentru polițiști
 • la Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat s-au alocat suplimentar, în completarea fondurilor europene pentru programul start-up nation suma de  250 milioane lei.
 • la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale s-a asigurat suma de 795 milioane lei aferenta pensiilor si drepturi de asistenta sociala.
 • la Ministerul Finantelor Publice – Actiuni Generale s-a asigurat suma de 2.464 milioane lei pentru prefinantarea de la bugetul de stat în cazul indisponibilitatii temporare a fondurilor europene.

MFP spune că nu va exista nicio instituție publica care să nu aibă asigurate integral toate cheltuielile de functionare.

„Este de mentionat faptul ca la ministerele la care au operate diminuari ale creditelor bugetare nu au fost diminuate corespunzator si creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat deloc procesul de contractare a proiectelor finantate din fonduri europene precum si a lucrărilor de investiții. Diminuarea referindu-se doar la creditele bugetar (cash) ce nu mai poate fi utilizate în următoarele 4 luni. De asemenea, in bugetul Ministerului Finantelor – Actiuni generale, fost acordate credite de angajament in suma de 638 milioane lei pentru Programul <<Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii>>, in vederea demararii procesului de selectie a beneficiarilor de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie”, a comunicat Ministerul Finanţelor Publice.

To Top