Actualitate

„Revoluția fiscală” scoate #CorupțiaUcide şi sincaliştii la Palatul Victoria

„Revoluția fiscală” scoate oamenii în stradă. Comunitatea de pe Facebook intitulată #CorupțiaUcide a mutat ora protestului, la 13.30, ora ședinței de Guvern. Deja, la această oră aproximativ 300 de persoane sunt în fața Palatului Victoria.

Inițial, comunitatea #CorupțiaUcide a anunțat un protest începând cu ora 11.00, însa în acel moment nu era cunoscută ora la care urma să aibă loc ședința de Guvern. Marți seară, după ce Guvernul a anunțat ora 15.00, comunitatea #Corupția Ucide a amânat protestele pentru 14.00.

Mitingul are loc în ziua în care Guvernul modifică Codul Fiscal prin Ordonanţă de Urgenţă. Actul normativ prevede transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, măsură contestată de sindicate, precum şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, decizie contestată de către primari, care au susţinut că astfel se vor reduce considerabil încasările la buget şi, prin urmare, banii pentru investiţii.

Noile prevederi fiscale au fost criticate şi de patronate, dar şi de preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că „marea revoluţie fiscală” se transformă într-o „bulversare fiscală” ce va băga România „într-o aventură economică şi fiscală cu final trist”.

Si reprezentanţii „Cartel Alfa” cer tuturor membrilor săi să se alăture manifestațiilor împotriva proiectului de Cod Fiscal. Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a spus ca sindicaliştii se vor aduna miercuri, începând cu ora 14.00, în Piața Victoriei pentru a spune un ”nu” hotărât transferului de taxe de la angajator la angajat și pentru a cere Guvernului să retragă actul normativ.

“Transferul contribuţiilor sociale de la angajat la angajator reprezintă în fapt creşterea contribuţiilor angajaţilor, de la 32,5% (16,5% contribuţii +16% impozit) – la 45% (35% contribuţii şi 10% impozit). Aşa-zisa reducere fiscală este de fapt creşterea sarcinii fiscale a salariaţilor”, a comunicat “Cartel Alfa”, care a subliniat că în urma transferului contribuţiilor un salariat cu un salariu brut de 3.200 lei ar câştiga 2 lei.

Proiectul de OUG pentru modificarea Codului Fiscal prevede trecerea la angajat, de la angajator, a contribuţiilor sociale, începând cu 1 ianuarie 2018. Nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%.
Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale. Proiectul mai prevede şi reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

To Top