Extern

Rusia lui Putin a ajuns ca România lui Ceaușescu de la începutul anilor ‘80

Deși cetățenii au apreciat la început politica de expansiune a președintelui Vladimir Putin, euforia din 2014 pălește treptat, din cauza situației economice precare pe care o traversează Federația Rusă. „Dar Kremlinul își ascunde capul în nisip. Moscova a fost cuprinsă de un val de panică”, a notat corespondentul Stern, Ivan Ellov.

„Rafturile magazinelor oferă ocazia amintirilor dureroase despre ultimii ani înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice”, spune un locuitor al Moscovei, conform sursei citate. Dacă în 2014 o pâine costa 20 de ruble, astăzi ea costă 50 de ruble, iar un kilogram de căpșuni costă 500 de ruble, adică mai bine de 7 euro. „Venitul real al populației s-a redus al treilea an consecutiv. În medie, moscoviții câștigă aproximativ 66.000 de ruble pe lună (800 euro), dar alte 19,2 milioane de oameni trăiesc sub pragul sărăciei”, a notat Stern.

Cu toate acestea, aparatul de propagandă a lui Vladimir Putin depune toate eforturile pentru a ascunde situația reală. „Jurnaliștilor ruși li s-a interzis să folosească expresia măsuri anti-criză”, a declarat, sub protecția anonimatului, angajatul unei agentii de știri ruse. „În realitate, efectele recesiunii severe, scăderea prețului petrolului și sancțiunile occidentale au avut un impact puternic asupra vieții de zi cu zi a locuitorilor Rusiei”, a mai spus el.

Cu toate acestea, Vladimir Putin nu are de gând să renunțe la fotoliul de președinte, el fiind decis să candideze din nou la alegerile din primăvara anului 2018. Popularitatea partidului lui Putin – „Rusia Unită” – este acum de numai 47%.

To Top