Actualitate

Șeful Inspecției Judiciare, acuzații bombă după controlul de la DNA

Şeful Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, a afirmat, la prezentarea Raportului de activitate al IJ pe anul 2017, că este îngrijorătoare abordarea Secţiei pentru procurori, care, în cazul controlului efectuat la DNA, a înlăturat o parte a constatărilor faptice.

„Trebuie să admitem că la acest moment ne îngrijorează abordarea inedită a Secţiei pentru procurori care, în cazul controlului efectuat la DNA – Structura Centrală, a înlăturat parte dintre constatările faptice ale unora dintre membrii echipei de control, apreciind că aplicarea standardelor (…) ar fi fost neunitară şi neuniformă”, a declarat Lucian Netejor.

El a adăugat că Inspecţia Judiciară, prin observaţiile directorului de direcţie şi ale inspectorului-şef, formulate în procedura de avizare a raportului de control, a atras atenţia, în conformitate cu legislaţia primară şi cea secundară, asupra lipsei de unitate a raportului fără alterarea constatărilor faptice. ”Vă rog să îmi permiteţi şi nu aş vrea să intru în nicio polemică pe acest subiect, să mă întreb retoric cine este autorul unui raport de control – cel care îl întocmeşte sau cel care, potrivit legii, este chemat să îl aprobe?”, a arătat el.

Lucian Netejoru a mai precizat că priveşte cu „îngrijorare” deteriorarea încrederii în justiţie pe fondul numărului ridicat de informaţii apărute în spaţiul public. „Privim şi noi cu îngrijorare deteriorarea încrederii în justiţie pe fondul numărului ridicat de informaţii apărute în spaţiul public privind un pretins mod în care s-ar fi desfăşurat activitatea de urmărire penală în anumite cauze. Fără să intru în detalii, din motive obiective, îmi exprim convingerea că, în limitele competenţelor conferite de lege, inspectorii judiciari, cu obiectivitate şi celeritate, vor scoate adevărul la lumină, oricât de plăcut sau de neplăcut ar fi acesta. Şi în acest context, ca de fiecare dată, sprijinul domnului procuror general ne va fi de un real folos”, a spus şeful IJ.

 

 

To Top