Actualitate

SARMISEGETUSA REGIA distrusă aproape iremediabil !

Monumentul  Sarmizegetusa Regia, care face parte din patrimoniul UNESCO poate fi afectat ireversibil din cauza defrișărilor ilegale! Imagini surprinse cu drona arată arbori de dimensiuni uriașe care au fost tăiați și s-au prăbușit peste zidurile cetății capitalei dacice. Tăierile realizate cu pretextul protejării sitului arheologic și a vizitatorilor s-au făcut în mare parte în afara traseului turistic si s-au soldat cu distrugeri ale siteului dacic. Asociatia Agent Green, Fundatia Dacica si Partidul Ecologist Roman (PER)  fac apel la Ministerul Culturii, Garda Forestieră și Garda de Mediu să suspende orice lucrări în sit, să îl sigileze și să demareze urnet un control amplu in zona.

Tăierile au fost începute la 22 ianuarie si includ primii 103 arbori din care se tăiaseră deja 80 pâna la 1 februarie.

Administratorul sitului susține că toți arborii doborâți erau uscați, dar în urma observării trunchiurilor duse la depozitul Anines – Grădiște s-a constatat că marea majoritate a lemnului extras are de fapt o mare valoare economică.

Au fost doborâti arborii fix pe zidurile cetății și i-au tras prin sit cu utilaje mari de tip TAF în condiții de sol îmbibat cu apă, lăsând răni ireversibile în sit.

E vorba de distrugeri care se sancționează conform legii:

  • au urcat cu utilajele mari până pe acropola cetății și în zona sacră.
  • au răvășit adânc solul, deși știau că stratul arheologic se află la doar câțiva centimetri adâncime.
  • arborii doborâți peste fortificația cetății au afectat porțiuni din zidul antic.
  • au trecut cu TAF-ul peste plintele unui templu.

Administrația sitului nu are un plan de gestiune și protecție a sitului, deși legea nu permite nici un fel de intervenții în sit decât în baza unui asemenea plan. Administrația sitului nu cunoaște impactul defrișărilor asupra solului și asupra nivelului apei freatice, dar a afirmat că intenționează să defrișeze definitiv 17 din cele 18 hectare pe care se întinde situl UNESCO.

Situația este de-a dreptul revoltătoare, în condițiile în care situl este dublu protejat, fiind atât în zona de protecție integrală a parcului natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, cât și sit arheologic și monument UNESCO. Mai mult, pădurea deja distrusă făcea parte din inventarul pădurilor virgine din anul 2005, ea avand arbori monumentali care stabilizau solul.

Asociatia Agent Green, Fundatia Dacica si Partidul Ecologist Roman (PER)  cer anularea definitiva a planurilor de defrișare pentru 17 hectare și cer un plan de acțiune pe termen lung pentru protejarea sitului care sa fie realizat de o echipă de experți relevanți.

Consideram ca se impune păstrarea consistenței pădurii la minim 0,6 (adică suprafața împădurită a sitului să nu scadă niciodată sub 60% din suprafața sa), iar fagul să rămână specia fundamentală de pădure în amestec cu paltinul de munte și laricea, așa cum era pe vremea dacilor.

În perioada 1950-1980 au avut loc unele tăieri de arbori, dar numai pentru a pune monumentul în valoare și a facilita cercetarea arheologică. Totusi, în perioada comunistă, 35 de hectare de făget secular din zona cetății au fost declarate rezervație.

Sarmizegetusa Regia, capitala Regatului Dac, a fost întemeiată în a doua jumătate a sec. I î.Hr. și a funcționat aproximativ un secol și jumătate, până la cucerirea ei de către romani, în anul 106 d.Hr.

După această dată, pădurea a crescut peste ruine, iar această simbioză istorie-natură s-a perpetuat timp de aproape două milenii, până azi. Deși în zonă au avut loc exploatări forestiere în mai multe perioade, pădurea de pe ruine a fost permanent protejată, atât de austrieci, în sec. XVIII-XIX, cât și de administrația maghiară înainte de Primul Război Mondial și apoi de cea românească.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

To Top