Actualitate

STUDIU: Vocea mamei, leac pentru durerile copiilor născuţi prematur

Un studiu arată că vocea maternă înregistrată reduce durerea prematurilor care suferă proceduri dureroase în terapia intensivă neonatală.

Un studiu recent elaborate de specialişti italieni a evaluat dacă vocea maternă înregistrată este sigură şi eficientă în limitarea durerii prematurilor cărora li se recoltează sânge din călcâi în terapii intensive neonatale. Este vorba de un studiu prospectiv, controlat, care a avut loc între decembrie 2013 şi decembrie 2015 şi care a înrolat 40 de prematuri născuţi între 26 şi 34 de săptămâni de sarcină, la vârsta gestaţională corectată de 29-36 de săptămâni care au fost randomizaţi să asculte sau nu o înregistrare a vocii materne în timpul procedurii dureroase de recoltare de sânge din călcâi.

Modificările Premature Infant Pain Profile (PIPP), ale frecvenţei cardiace, saturaţiei oxigenului, presiunii arteriale în timpul procedurii au fost comparate prin analiza varianţei. Efectele adverse posibile – apneea, bradicardie, convulsii, vărsături – au fost, de asemenea, înregistrat.

Ambele grupuri au demonstrat o creştere marcată a scorului PIPP şi scăderea saturaţiei oxigenului în timpul procedurii dar prematurii din grupul de tratament au avut scoruri PIPP semnificativ mai mici (p=0,00002) şi scăderi mai puţin marcate ale saturaţiei oxigenului (p=0,0283). Nu au fost observate efecte adverse semnificative.

În concluzie, folosirea vocii materne pentru limitarea durerii la prematurii care sunt înţepaţi în călcâi pentru recoltarea de sânge pare să fie sigură şi eficientă.

To Top