Actualitate

Tăriceanu la ICCJ: Acuzaţii bombă aduse procurorilor DNA din dosarul „Ferma Băneasa”

Procesul în care liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă în dosarul fermei Băneasa și al pădurii Snagov, în care sunt judecaţi Paul Lambrino, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic a fost reluat marţi la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.  Surprinzător, la acest prim termen, judecătorii i-au luat lui Tăriceanu un supliment de declarație.

Tăriceanu a declarat că își menține declarațiile date la DNA și că între timp a avut timp să studieze cu atenție rechizitoriul procurorilor din dosarul în care a fost trimis în judecată. El le-a spus judecătorilor că nu neagă întâlnirile avute cu Dan Andronic și Tal Silberstein, dar a precizat că procurorii DNA au exagerat când au menţionat în rechizitoriu că acestea ele erau dese. Fostul premier a precizat că termenul folosit de el în declarația pretins mincinoasă fiind ne vedeam sporadic”.

Despre acuzația adusă de procurori, Tăriceanu a spus că ea se bazează pe speculații și pe interpretarea eronată a afirmațiilor sale date în dosarul lui Remus Truică.

„Îmi mențin declarația.  Nu recunosc infracțiunea de care sunt acuzat și consider nevinovat. Nu înțeleg acuzațiile cum au fost formulate și sunt simple speculații….Am parcurs rechizitoriul din nou so am găsit extrem de multe speculații și lucruri false. (…) La pagina 34 din rechizitoriu se arată că eu aș fi spus că nu am avut nicio legătură cu Remus Truică, pe când eu am menționat că l-am cunoscut, dar nu am avut relații personale sau comerciale cu acesta”, a spus liderul ALDE.

El a exemplificat în fața judecătorilor câteva cazuri în care el consideră că procurorii DNA Brașov ar fi fost în eroare după analizarea probelor și informațiilor. „La pagina 16 din rechizitoriu :<<După alegerile din 2008, Tăriceanu a fost președinte PNL și prieten cu Andronic și Silberstein…>>. La pagina 3 am declarat că <<Nu sunt prieten de familie cu Dan Andronic, iar relația contractuală cu acesta a încetat când numitul i-a acordat consiliere lui Traian Băsescu>>. Consider că am răspuns întrebării adresate de procuror în ceea ce privește relațiile pe care le aveam în epoca respectivă cu Andronic”, a spus Tăriceanu.

El a precizat că „sunt contradicții între declarațiile sale și speculațiile procurorilor”. „Am spus ca m-am întâlnit<<sporadic>> cu Andronic după 2009, dar nu am spus ca nu m-am întâlnit deloc, pe când procurorul speculează ca ne-am întâlnit <<frecvent>>. Nu știu de ce am fost acuzat în acest dosar. Si Andronic a spus ca ne-am întâlnit sporadic. În viziunea mea exista o diferență antagonică între termenul <<sporadic>> folosit de mine și termenul <<frecvent>> folosit de procuror în rechizitoriu. De altfel, rechizitoriul abundă de speculații. Rechizitoriul abunda de bănuieli”, a mai spus liderul ALDE.

O altă pretinsă speculație a procurorilor DNA, taxată de Tăriceanu, a fost aceea că aceştia ar fi spus că el nu a avut habar de angajarea lui Marius Marcovici, în vreme ce el ar fi spus că îl cunoaște. „Marcovici Andrei se ocupa cu organizarea vizitelor mele în teritoriu, dar nu am avut o relație personală cu el. Sunt consilieri de stat în cancelaria primului ministru care nu sunt pe același palier cu consilierii personali ai premierului și de aici relațiile pe care aceștia le au cu premierul. Marcovici nu era pe un palier care i-ar fi permis sa discute zilnic sau săptămânal cu mine, cum o făceam cu anumiți consilieri”, a declarat Tăriceanu.

El a explicat faptul că nu se poate să fie declarat vinovat de vreme ce vreme ce nu a cunoscut planul infracțional privind acțiunile de retrocedare ale pădurii Snagov. „Doresc să subliniez că aici este o fractură de logică. Rechizitoriul pleacă de la ideea că eu aș fi cunoscut aceste lucruri. Păi atunci de ce Paul de Lambrino spune că eram împotrivă și chiar mi-a făcut plângere penală. Nu am avut la cunoștință și nici nu m-am implicat în demersurile pe care Paul Lambrino le-a făcut pentru dobândirea pădurii Snagov”.

Despre relațiile cu Casa Regală, liderul ALDE a declarat în fața judecătorilor că a sprijinit Casa Regală, dar în ceea ce-l privește pe Lambrino a precizat că i-a spus acestuia în faţă “că este un bastard”. “Nu aveam și nu am nicio simpatie față de el, Paul Lambrino sau de România”, și-a închiat Tăriceanu declarația.

Judecătorii au anunţat că următorul termen va fi pe 31 octombrie, dată la care vor fi citați patru martori între care se numără și fosta soție a lui Tăriceanu.

To Top