Politic

Tăriceanu: Metehnele comuniste bântuie România

Președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu consideră că România se află „într-un grav derapaj”, iar societatea românească nu s-a „dezbărat complet de metehnele securistice și comuniste”.

„Am avut convingerea că România este instalată definitiv pe un drum sănătos, democratic, în care valoarea supremă în societate este cetățeanul. După 27 de ani, privesc în stânga și în dreapta mea și nu îmi vine să cred ce văd ochilor: o societate care este evident că nu s-a dezbărat complet de metehnele securistice, comuniste. Văd o societate în care oameni cum sunt cei din presă, în loc să pună accent pe apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor, vor să întărească instituțiile de forță, instituțiile represive ale statului, care se îndreaptă împotriva cetățenilor”, a afirmat Tăriceanu, în discursul susținut la Conferința Națională a Tineretului ALDE.

În opinia lui Tăriceanu, instituțiile statului trebuie să apere cetățeanul și nu să îi îngrădească libertățile.

„Definiția statului democratic, (…) a statului de drept este una și singura: instituțiile sunt făcute să apere și să servească cetățeanul, nu să îl asuprească, nu să îi îngrădească libertățile, nu să îi asculte telefoanele, nu să îl trimită pentru vini închipuite în instanță, nu să îl plimbe cu cătușe pe la televizor! Acestea sunt caracteristicile specifice regimurilor autoritare. România este astăzi într-un grav derapaj, pe care, vă spuneam, nu mi l-am imaginat la începutul anilor ’90”, a conchis președintele ALDE.

To Top