Actualitate

TIRMAGAZIN.RO: Afacerea „Roviniete Fictive” zguduie CNAIR

Revista tirmagazin.ro dezvăluie existenţa unui uriaș sistem de fraudare a banului public, practicat la comercializarea rovinietei atât de către angajații CNAIR, cât și de cei ai unor stații de alimentare cu carburant. Escrocheriile ar fi ieşit la iveală după ce un șofer de camion sârb a fost amendat pentru lipsa rovinietei, deși o cumpărase. Culmea este că cei din conducerea CNAIR cunosc metoda, dar nu au luat nicio măsură de stopare a acestui jaf.

Ancheta publicată de tirmagazin.ro arată că mecanismul de prejudiciere al bugetului de stat are la bază o metodă simplă: rovinieta este emisă fictiv, mizându-se pe faptul că, în orele târzii ale serii, nimeni nu efectuează controale, ori unii cumpărători nu sunt atenți sau nu cunosc suficient de bine limba română.
În mod normal, atunci când un șofer solicită o rovinietă, îi dă celui care îi face rovinieta datele vehiculului. Acesta din urmă le bagă în sistem și emite automat un print cu aceste date, pe care îl dă șoferului să verifice corectitudinea informațiilor furnizate. Dacă șoferul este de acord, el semnează acest print și îl dă înapoi vânzătorului, care are obligația să îl păstreze. În baza acestei semnături pe print, se eliberează rovinieta propriu-zisă, care se și achită. În cazul în care cumpărătorul nu își dă acordul pe acel print, vânzătorul poate anula în sistem datele și nu se mai eliberează rovinieta.
Infractorii profită de o scăpare majoră a sistemului de emitere a rovinietelor. Printul pe care îl semnează șoferii este aproape identic cu rovinieta. Singura diferență dintre cele două este că pe acest print de control apare și sintagma „COPIE PARTENER”.
Astfel, infractorii le introduc datele șoferilor în sistem și le vând „pe persoană fizică” acel „print de control”, după care șterg datele din sistem.

 

To Top