Actualitate

TRAGEDIE: FUEGO a provocat 62 de decese

Cea mai mare erupţie din 1974 încoace a Volcan de Fuego (Vulcanul de Foc), cu o înălţime de 3.763 de metri, situat la 35 de kilometri S-V de capitala Ciudad de Guatemala, a provocat 62 de decese, peste 25 de răniţi şi evacuarea a peste 4.500 de persoane. Potrivit protecţiei civile, aproape două milioane de oameni sunt afectaţi într-un fel sau altul de aceasta erupţie.

Vulcanul, situat la aproximativ 40 de km distanţă de capitala Ciudad de Guatemala, a propulsat roci, fum negru şi cenuşă înspre cer. Agenţia pentru Gestionarea Dezastrelor Naturale a comunicat că satele El Rodeo şi Los Lotes au fost afectat de lava care a distrus case şi a ars oamenii şi copii aflaţi înăuntru.

Cele două localităţi au fost pur şi simplu îngropate în cenuşă şi lavă, iar oamenii au murit în case, ori pe stradă, sufocaţi.

Echipele de intervenţie au fost nevoite să răscolească în mormanele de cenuşă vulcanică pentru a recupera trupurile.

Videoclipurile publicate de presa locală arată cadavre care se află la suprafaţa lavei în timp ce echipajele de salvare se ocupă de persoanele acoperite de cenuşă.

Preşedintele guatemalez Jimmy Morales a decretat stare de urgenţă, acesta declarând că “ar putea fi vorba de o devastare a cel puţin trei zone”.

In urma erupţiei, aproape 1,7 milioane de persoane au fost afectate în Ciudad de Guatemala, iar aeroportul internaţional La Aurora a fost închis din cauza cenuşei care a inundat pistele.

După 16 ore în care vulcanul a expulzat cenuşă până la 10.000 de metri altitudine, undele de de şoc, tunetele şi degajarea de gaze s-au estompat, iar erupţia pare să se fi încheiat.

 

 

 

To Top