Actualitate

Tratament REVOLUȚIONAR pentru LEUCEMIE

Un grup consultativ de experți ai Administrației Alimentelor și Medicamentelor din SUA a recomandat aprobarea primului tratament constând în modificarea genetică a sistemului imunitar al unui pacient pentru a lupta împotriva leucemiei, informează AFP. Această recomandare deschide calea către comercializarea primei terapii genice. Grupul de experți a recomandat aprobarea acestui tratament la copii și adulții tineri care au manifestat rezistență la alte terapii împotriva leucemiei sau au înregistrat o recidivă.

 

Tratamentul, numit „CTL019”, a fost dezvoltat la Universitatea din Pennsylvania și brevetat de laboratoarele elvețiene Novartis pentru tratarea leucemiei limfoblastice acute.

Deja tratamentul şi-a arătat rezultatele: o fetiţă de 12 de ani, a fost primul copil care a beneficiat de această terapie genică, în 2012, într-un spital din Pennsylvania. Urmare a tratamentului, efectele secundare au fost severe (febră, scăderea tensiunii arteriale și congestie pulmonară) însă ea a învins leucemia și nu mai prezintă astăzi nici o urmă de cancer. Noua tehnică presupune crearea unui tratament pentru fiecare pacient în parte, celulele imunitare fiind prelevate și înghețate înainte de a fi trimise la laborator unde sunt modificate genetic pentru a ataca cancerul. O singură doză a permis remisiunea și uneori vindecarea cancerului la mai mulți pacienți la care toate celelalte tratamente eșuaseră. În cazul a aproape 90% dintre pacienți leucemia a dispărut în timpul primelor faze de tratament.

Novartis și alte laboratoare lucrează în mod activ pentru a dezvolta tratamente similare pentru mielomul multiplu, o altă formă de leucemie și o tumoare cerebrală agresivă.

To Top