Actualitate

Tudorel Toader: „De 10 ani de zile nu s-a procedat la o evaluare a DNA”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a intervenit în scandalul iscat între Inspecţia Judiciară şi Direcţia Naţională Anticorupţie, făcând reproşuri dure CSM.

„Fac un apel la un fel de echilibru, de egalitate de arme. Sentimentul meu e că faceţi (procurorii din CSM) anchetă cu dânşii (inspectorii judiciari) acum. Până la urmă, au relatat ce au avut de relatat (…) În final, dânşii au făcut controlul, DNA este cel controlat. Dumneavoastră trageţi o concluzie. Personal voi trage o concluzie. Sentimentul meu este că faceţi anchetă cu dânşii.”, a declarat Tudorel Toader.

„Consider că a fost necesară prezența mea, în condițiile în care eu am solicitat această evaluare, acest control managerial de fond. Fac doar câteva referiri, nu constatări, nu trag concluzii, aproape că nu pun nici întrebări. Îmi rezerv această prerogativă, după ce evaluez întreaga documentație în raport cu observațiile pe care le-am notat vineri și astăzi. (…) Mai întâi, îmi exprim o nedumerire asupra faptului că echipa de control a fost formată din şase inspectori. Regula generală a unei echipe de control (…) componența trebuie să fie cu număr impar, ca să poți să faci o majoritate. Noi, cu șase inspectori, din care trei în stânga, trei în dreapta, rămânem într-o stare de dubiu pe care trebuie să o depășim. (…) În al doilea rând, ați pus în discuție experiența pe care inspectorii o aveau în cadrul Inspecţiei Judiciare la momentul începerii activității de control. Sigur, am înțeles că nu este o experiență atât de veche, atât de bogată. Eu n-aș face un caz, n-aș pune în discuție această experiență, pentru că dânșii la rândul lor sunt oameni care vin din sistem, oameni care au avut funcții manageriale, care au fost controlați”, a spus ministrul Justiţiei.

De asemenea, acesta a declarat că are o nelămurire legată de faptul că un dosar din 2004 a fost „rezolvat” prin conexare în 2017, motiv pentru care „e ceva în neregulă”.

„Spunea la un moment dat doamna Pleșea că procurorii nu sunt obișnuiți cu controalele. (…) Din momentul în care am solicitat acest control managerial am spus, şi am raportul din 2007, că de 10 ani de zile nu s-a procedat la o astfel de evaluare, astfel de control şi am primit precizări publice că în ultimii 10 ani s-au făcut 136 de controale. Eu ştiu lucrul ăsta, dar cele 136 de controale (…) sunt punctuale (…). O evaluare de fond nu s-a făcut din 2007 şi concluzia mea, pe care o voi trece şi în proiectul de lege pentru modificarea Legilor Justiţiei, este că cel puţin la cinci ani un astfel de control tematic de fond ar trebui făcut la fiecare unitate de Parchet. Este nefiresc ca 10 ani alţii să fie controlaţi de 10 ori şi una sau alte entităţi să nu fie controlate niciodată. Aici îmi exprim o mare nedumerire și cred că sunteți de acord și toți cei care ne ascultă nu pot să fie de acord. Să ai dosar penal din 2004, sesizare penală, de 13 ani de zile și să nu fie rezolvat decât prin conexare în 2017. Termenul rezonabil, celeritatea, lipsa unei proceduri penale selective sunt excluse. Se prescrie din 2004 de atâtea ori. A venit noul cod penal. E ceva în neregulă acolo. (…) Și trei ani de zile mi se pare foarte mult”, a mai spus Tudorel Toader.

În contextul dezbaterilor din CSM, Tudorel Toader a intrat într-un schimb de replici cu vicepreședintele CSM, procurorul Cristian Mihai Ban.

Tudorel Toader: V-o spun cu colegialitate dacă vreți. Nu e posibil ca unui ministru al Justiției să-i trimiți mail la ora 16:00 ca să-i spui că mâine îl audiem pe cutare. Are și el o agendă. Dacă vrei să creezi posibilitatea…

Cristian Ban: O cerere de amânare și o rezolvam.

Tudorel Toader: Eram plecat, dom`ne! Eram deja în avion.

Cristian Ban: Pe mail, foarte simplu!

Tudorel Toader: Ați dat mail-uri din avion? În țară mai avem încă cel puțin o entitate care nu este controlată și este la fel de nefiresc!

To Top