Actualitate

Un gheţar 6.000 de kilometri pătraţi s-a depins din Antarctica

Schimbarea forţată a climei continuă să se manifeste prin urmări care par a fi ignorate în continuare de oameni. Iar ultima informație venită din Antarctica este înfricoşătoare.

Un aisberg gigant, care măsoară circa 6.000 de kilometri pătraţi, unul dintre cei mari înregistraţi până în prezent, desprins de continentul Antarctica, a fost observat de un satelit american în timp ce se deplasa în regiunea calotei glaciare Larsen C, informează BBC.

Oamenii de ştiinţă, care au urmărit o perioadă de peste un deceniu evoluţia imensei crevase care a condus la desprinderea blocului de gheaţă, au anticipat acest eveniment, mai ales că fenomenul s-a accelerat începând din 2014.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA), care supraveghează evoluţia acestui bloc de gheaţă cu o suprafaţă de 2/3 din insula Cipru, a anunţat în urmă cu o săptămînă, că acesta nu mai era legat de continentul Antarctica decât de o porţiune de cinci kilometri.

Pe baza informaţiilor furnizate de satelitul CryoSat, ESA a anunţat că „aisbergul final are o grosime de circa 190 de metri, conţine circa 1.155 de kilometri cubi de gheaţă”, iar dimensiunea sub nivelul mării ”ar putea atinge 201 metri”.

Blocul face parte dintr-o barieră gigantică de gheaţă, numită „Larsen C”, care reţine gheţari capabili să facă să crească nivelul oceanelor cu 10 cm dacă vor ajunge în Oceanul Antarctic, potrivit cercetătorilor.

 

To Top