Actualitate

Un român, pe traseul unei mite de peste 100.000.000 de euro de la Airbus

Un român, fost candidat în 2012 la preşedinţia Consiliului Judeţean Bacău, apare pe traseul unei mite de peste 100 de milioane de euro de la Airbus. El este suspectat de procurorii germani că ar fi intermediat o șpagă dată de divizia militară a Airbus pentru vânzarea şi transferul unei producții de tip offset a avioanelor de vânătoare Eurofighter în Austria, potrivit theblacksea.eu.

Constantin Ster a fost audiat de procurorii români, în 2015, printr-o comisie rogatorie, la cererea procurorilor germani. El a confirmat o parte din informațiile Parchetului german, dar a susținut că nu toate acuzațiile care i se aduc sunt reale.

Potrivit ziarului german “Der Spiegel”, Constantin Ster pare un român obișnuit, în condiţile în care în declaraţia sa de avere apăreau un leasing pentru un autoturism “Dacia Duster” și de un credit “Prima casă” pentru un apartament de 30.000 de euro. Totuși, procurorii germani spun că au găsit probe care atestă că prin conturile firmei lui Ster din Dubai au trecut milioane de euro scurse intenționat din concernul Airbus pentru a se duce în șpăgi.

Airbus nu este la prima investigație privind darea de mită pentru a facilitate contracte bănoase. În 2014, procurorii germani au făcut mai multe percheziţii la filialele Airbus Defence and Space (care se ocupă de echipament militar și de securitate), fosta EADS, iar reprezentanţi ai companiei au anunţat că, la rândul lor, au deschis o anchetă internă.

Procurorii din Munchen au verificat legalitatea contractelor care au băgat în puşculiţa concernului EADS suma de trei miliarde de euro. Un fost angajat EADS din Marea Britanie pretindea că a fost concediat după ce a anunţat autorităţile despre ilegalităţile dintr-un acord cu Arabia Saudită și România vizând contracte de vânzare a unor echipamente pentru securizarea frontierelor acestor state.

To Top