Actualitate

Vicepreședinte CSM sfidează deciza CCR: „Kovesi nu este obligată să meargă în Parlament”

Vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorul Cristian Ban, susține că Laura Codruţa Kovesi nu este obligată să se prezinte la audieri în Comisia de anchetă privind alegerile din 2009, atâta vreme cât chestiunea investigată nu are legătură cu instituția pe care o conduce.

„În funcție de calitatea în care este solicitată și obiectul comisiei parlamentare, prezența acesteia este obligatorie sau facultativă conform deciziei CCR. Principiul loialității inter-instituționale este invocat în hotărâri ale CCR din ultima perioada. Evident, este un principiu care va fi avut în vedere de toate instituțiile și autoritățile publice, fiind limitat de principiul separației puterilor în stat. În acest sens, un magistrat nu poate fi obligat a se prezenta în fața unei comisii parlamentare în virtutea funcției deținute indiferent de obiectul acestor comisii. În calitate de simplu cetățean, rămâne la latitudinea fiecărei persoane de a se prezența sau nu în față acestor comisii. În ceea ce privește magistrații conducători de instituții, aceștia sunt obligați a se prezența în față comisiilor parlamentare numai pentru lămurirea sau în legătură cu aspecte care țin de organizarea și buna funcționare a activității instanței sau structurii de parchet pe care o conduc. Raționând altfel, s-ar crea premisele încălcării principiului separației puterilor în stat, rolul comisiilor parlamentare deturnându-se într-unul de presiune asupra magistraților”, a afirmat vicepreședintele CSM într-un interviu pentru ziare.com.

La momentul evenimentelor din 2009, avute în vedere de comisia parlamentară, Laura Codruța Kovesi era procuror general al României, deci o eventuală audiere nu ar avea legătură cu activitatea sa în fruntea DNA. Prin urmare, conform explicațiilor oferite de vicepreședintele CSM, prezența acesteia în Parlament nu ar fi obligatorie, chiar dacă motivarea deciziei Curții Constituționale prevede cu totul altceva.

Întrebat dacă CSM poate apăra magistrații de presiuni venite din partea unor comisii parlamentare, Cristian Ban și-a exprimat regretul că instituția din care face parte nu poate cenzura legislativul.

„Este o situație nouă cu care CSM nu s-a confruntat până în prezent, determinată de schimbarea modului de abordare al CCR. CSM nu are pârghii pentru împiedicarea constituirii acestor comisii parlamentare. Dar nu este clar care ar fi sancțiunea neprezentării la aceste comisii parlamentare”, a mai afirmat vicepreședintele CSM.

To Top