Actualitate

Viscolul a creat haos în România: mii de mașini blocate în trafic, localități izolate, zeci de mii de gospodării fără electricitate, şcoli închise

România s-a blocat sub nămeții primei ninsori din această iarnă. E haos în multe zone din ţară în urma ninsorilor căzute necontenit timp de 24 de ore: tone de zăpadă pe drumuri, mii de şoferi plecaţi la drum blocaţi în nămeţi, 57.000 de gospodării din toată ţara  fără curent electric, 88 de unităţi şcolare din 14 judeţe închise.

Peste 12.000 de pompieri, poliţişti și jandarmi au fost detașaţi pe teren cu mii de utilaje ca să-i scoată pe oameni de-acolo. Cele mai mari probleme au fost în sud-estul ţării, unde aproape 100 de maşini au stat blocate în apropiere de Tulcea, unde sunt chiar şi la această oră mai sunt închise 4 drumuri naţionale din acelaşi judeţ. Din cauza viscolului, un tren Inter Regio cu 50 de călători a rămas blocat între staţiile Cataloi şi Tulcea. Jumătate dintre pasageri au fost preluaţi, în urmă cu puţin timp, de o locomotivă care se va întoarce să preia şi ceilalţi călători.

In Dobrogea rafalele de vârf au ajuns la 140 km/h si au provocat 130.000 de deconectări de la reţeaua de curent electric, în 205 localităţi fără energie. Printre localităţile rămase fără curent din cauza viscolului se numără oraşul Sulina, unde pana de electricitate a cuprins întreaga localitate care nu e racordată la  reţea de gaze, iar oamenii depind de curentul electric pentru a-şi încălzi locuinţele.

Acoperişul locuinţelor sociale aflate pe malul mării în zona Eforie a fost luat pe sus. În zona Murfatlar-Siminoc un TIR a fost împins de vânt de pe bandă a ajuns pe contrasens unde a lovit două maşini. Vântul puternic a provocat accidente pe Autostrada Soarelui, dar şi pe noul pod de la Agigea. În Tulcea, mai multe autoturisme au ajuns în şanţ. Două ambulanţe au fost blocate la ieşirea din Enisala către Jurilovca şi la intrarea în Cataloi.

La Constanța, vântul puternic a pus la pământ un gard de cărămidă, care s-a prăbuşit peste un autoturism. Iar la Galaţi, acoperişul unei pieţe dezafectate a fost luat pe sus. Scheletul metalic a căzut peste două maşini şi puţin a lipsit ca şi o persoană care trecea prin zonă să nu fie rănită.

Traficul fluvial rămâne închis în porturile Midia, Constanţa Sud, Constanţa Nord, Agigea, Mangalia şi Bara Sulina.

Ambulanţele au avut misiune aproape imposibilă în zona Moldovei răvăşită de viscol. Un bărbat care suferea de inimă a murit până ca Salvarea să răzbată prin nămeţi, iar  o femeie care pierdea sânge a scăpat la limită deoarece a durat cinci ore până să ajungă la spital.

„Sunt probleme! Pe toate drumurile acţionează cele 34 de utilaje pe care le avem. Problema e că viscolește și în zonele unde câmpul este un pic mai înalt decât șoseaua, se face curat şi în urma lui vine șă aduce câte un val de zăpadă și troienește. Este exact expresia aia românească – munca în zadar”, a declarat Romeo Olteanu, vicepreședinte CJ Iași, care a arătat că DJ 248 A a fost închis mai bine de 6 ore.

În judeţul Alba, 2195 de locuințe au rămas fără curent electric, iar 78 posturi de transformare a energiei electrice sunt defecte. În judeţul Argeş, 1330 de utilizatori au rămas fără curent electric, iar 58 posturi de transformare a energiei electrice sunt defecte.

În judeţul Bacău, 6436 de utilizatori au rămas fără curent electric, iar 55 posturi de transformare a energiei electrice sunt defecte.

În judeţul Brăila, în localitatea Ianca, aproximativ 33 de localităţi total sau parţial au rămas fără curent electric, iar un post de transformare a energiei electrice este defect.

În judeţul Hunedoara, 3478 de utilizatori au rămas fără curent electric.

Prefectul judeţului Sibiu, Adela Muntean, îi sfătuieşte pe turişti să evite excursiile la Bâlea Lac, unde este risc mare de avalanşă şi se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă din judeţ, de 149 centimetri.  

To Top